Видове филтрация на басейна

Сподели

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Към днешна дата е трудно да си представим една модерна къща без басейн. Специалистите от нашата компания  са наясно с всички подробности по изграждането на басейна и могат  да отговорят на всички Ваши въпроси и да ви обяснят всички характеристики на басейновата строителна технология.Те ще ви помогнат при избора на оборудване за басейна.

Първоначално е нужно да си отговорите на следните важни въпроси:
• Къде ще е разположен басейнът?
• Какви ще са формата, големината и дълбочината на басейна?;
• Какво ще е предназначението на басейна? (за частни, търговски, спортни, цели)?;
• Какъв ще е видът на филтрирането на басейна (на скимери  или на преливник)?

В тази статия искаме да Ви разкажем повече за видовете филтрация.

Скимерни басейни

Скимерният тип басейни се наричат още басейни с хоризонтална филтрация. Водата влиза във филтъра през инсталирани в една от стените на басейна скимери. Те са специално оборудване за водно преливане. Повърхността на водата, обработена с един скимер е не повече от 25 куб.м, така че в зависимост от размера на басейна, скимерът  може да бъде един или няколко. Броят зависи от големината, вида на басейна и съотвените нормативни изисквания към филтрацията. Тези нормативи се спазват още при проектиране на басейна и от качественото изчисление на проектно ниво  зависи качественото функуциониране на филтриращата система.

Нивото на водата на  басейна от скимерен тип е 12-15 см. под борда на басейна. Препоръчително е във филтрацията да участва и  сифона, за да се пречистват не само  горните слоеве на водата, но и по-ниските. Приблизително 2/3 от басейна се оттичат през скимера и 1/3 през сифона. Нивото на водата в басейна се поддържа автоматично от поплавъчен клапан. След филтриране, отопление и дезинфекция, чистата вода се влива обратно в басейна през стенните дюзи, които се разполагат като правило на противоположната стена на скимерите. По този начин, водата се движи от една към другата стена на басейна – по хоризонтала. От тук идва и наименованието хоризонтална филтрация.  Изпразването на басейна се извършва чрез гравитачно оттичане, или чрез изпомпване на водата посредством филтрационните помпи.

Филтрационна схема на басейн със скимери

Басейни с външен преливник

Басейните с външен преливник са наричани още басейни с вертикална филтрация. Движението на водата тук, за разлика от скимерните басейни, е не по хоризонтала, а по вертикала.  Водното ниво при този тип е наравно с борда на басейна. Горният слой на водата непрекъснато и равномерно прелива през борда на басейна в преливен улей. Водата преминава през компенсаторен резервоар, от където се придвижва към филтрите. Вливането на пречистената вода става посредством дюзи, инсталирани на дъното на басейна. Така се получава постоянно движение от дъно към борд, от където идва и наименованието вертикална филтрация.

Басейните с външен преливник са визуално по-красиви от тези на скимери, поради факта че водата постоянно прелива през борда. Водното ниво и нивото на терена се изравняват и това създава оптическата красота на този вид съоръжение.

От строителна гледна точка изпълнението на басейни с външен преливник е по-сложно и по-скъпо, въпреки това те са по-предпочитан и по-препоръчителен вариант за обществени басейни и луксозни частни проекти, поради множеството предимства, които имат не само от естетическа, но и от експлоатационна гледна точка.

Повече подробности могат да бъдат видяни  на схемата по-долу за басейн на преливник.

Филтрационна схема на басейн с външен преливник

Когато се двоумите кой тип басейн да изберете, консултирайте избора си с нашите специалисти.

Виж още