Тенденции и нови материали в интериорния дизайн на СПА центровете

Сподели

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Интериорният дизайн на СПА  центъра е един от няколкото ключови критерия за неговото успешно бъдещо функциониране. В тази насока трябва да се обърне внимание на цял комплекс от решения, които също трябва да се вземат достатъчно своевременно.

Вида и точната спецификация на облицовката по пода, стените и таваните  е едно от тези решения. При избора на вида облицовка естествено важно е да се вземе предвид  с какви специфични изиквания и настроения  е натоварен интериора на всеки СПА- център.

В голямото разнообразие от  нови облицовъчни материали, парадоксално е, че тези решения са подвластни  до голяма степен  на стериотипи. Всички сме се сблъсквали с малко досадните стъклокерамични плочки в парната кабина на градския фитнес в квартала или в малкото спа на фамилния хотел, на който сме били през уикенда.  Мнозина пък са били в СПА центъра на реномиран хотел в известен курорт и визията на ръчната керамика  там, им се е сторила малко кичозна и не достатъчно перфектно изработена.

В поредица от материали ще се  опитаме  да ви запознаем с някои  от многото нестандартни материали, които могат да бъдат част от интериора на всеки СПА център  и могат успешно да бъдат съчетани с традиционните облицовачни материали. В този материал сме  избрали темата да бъде стъклото – от една страна толкова познато, а от друга уникално.

Решения от интериорно стъкло за спа  центрове

Декоративните  интериорни стъкла са оцветени с висококачествено лаково покритие. Според нас неговото приложение  като решение в интериора на съвременните спа центрове все още не е популяризирано напълно, но има много голям потенциал. Като  цяло декоративните интериорни стъкла се използват за облицоване на бани и кухни – като лесен заместител на керамичните плочки, така и в облицоването на всекидневни, коридори, магазини, обществени сгради и т.н. Стъклата се комбинират в перфектна хармония с материали като: дърво, стомана, камък, стъклокерамика  и др.

Оцветеното стъкло е дълготрайно и луксозно решение на атрактивни цени. Характеризира се с устойчивост на петна и влага, лесни за почистване и безвредни за хората и околната среда. Изключително устойчиво на влага и безопасно за експлоатация  – при удар няма опасност от наранявания – идеален заместител на характерните  керамични, стъклокерамични плочки и други видове покрития.
Поради това, че стъклото се монтира с лака към поддържащата повърхност, няма опасност от надраскване или замърсяване на продукта. Това осигурява лесна поддръжка и красив вид, който не се променя с времето.

На долната снимка: Изградено  функционално помещение – тепидариум в спортен комплекс Спарта. Облицовка на една от стените  с интериорно стъкло. Съчетание със стъклокерамика.

image001

На долната снимка: 3D визуализация на функционално помещение – парна баня. Облицовка на стените с интериорно стъкло с декоративни мотиви. Съчетание с технически камък и стъклокерамика. Проект Вероника Тошкова.

Парна баня дизайн Вероника Тошкова


Решения от стъклени плочки и мозайки

Едно  модерно и  рационално решение за декориране са   стъклени плочки и мозайки. По всичко личи, че това е тенденцията в интериорното обзавеждане днес. За тези от Вас, които не са запознати с този тип декориране ще отбележим, че стъклената мозайка се описва като по-добрият вариант от керамичните  плочки , най малкото защото изглежда по-луксозно и стилно. Една от основните характеристики обаче е нейната уникалност. Предлага се в широка гама от цветове, форми, съчетания  и дизайн.

Технологията при лепенето на стъкллените плочки и мозайки не се различава особенно

от познатите методи за полагане на по-разпространените и познати облицовки.
Използват  се лепила с еластични съставни компоненти, предназначени за залепване на стъкло. Ако обаче основата е с предполагаемо топлинно разширение, еластична и с променящи се размери, е необходимо да прибегнете до двукомпонентни високоеластични лепила, подходящи за стъкло.
Фугирането се прави, след като лепилото е достатъчно изсъхнало. Използват се фугиращи смеси с еластични компоненти.

Поддържането на облицовките от стъклени плочки е лесно. За почистване се използват традиционните препарати за измиване на стъкло. Ако замърсяването е по-силно, може да се прибегне до по-силни средства за керамични плочки и санитарна техника.

На долната снимка:Изградено  функционално помещение.Облицовка стъклени плочки. Съчетание с керамика и естествен камък.

На долната снимка:Облицовка  със стъклени плочки 20х 20 на стена зад декоративни елементи в зона за релакс

Виж още