Римска баня

Сподели

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Идеята на модерния Спа център води началото си от древния Рим и неговите Термални бани.

Римската баня е била уелнеса за древния римлянин – много обширна, много красива, неговото съкровенно място за почивка. Въпреки, че повечето римляни са били способни да си построят частни бани в къщите и вилите, дори финансово да поддържат отделни частни постройки за това, много от тях честичко са посещавали обществените бани – за римлянина къпането е било обществена дейност. Малките частни бани са били наричани Balneae, Балнеа, и срещу такса са били отворени за посетителите и реално са функционирали и те като обществени.

Съблекални – Apodyterium
Къпането си имало собствен ритуал, робите също били част от него. Робите са следвали господарите си неотлъчно и във вътрешността на банята. Влизали с него в обширната съблекалня – apodyterium, помагали му да съблече ежедневните дрехи, да облече специалните дрехи и сандали за банята, грижливо подреждали съблеченото в специалните ниши или кабинети, и част от тях оставали да пазят дрехите на господаря си, когато той отварял вратите и влизал в рая.

Фитнес – Palaestra
Първо, тялото на къпещия се било намазвано със специални масла и така подготвен римлянинът влизал в обширен централен двор – palaestra. Дворът бил място за упражнения – вдигане на тежести, лекоатлетически упражнения, игра на топка, тичане, плуване. Римлянинът прекарвал в упражнения докато тялото му се покриело с пот и прах, защото само тогава истинското къпане можело да започне. Дворът обикновено е бил обграден с множество арки и входове към различните помещения за къпане.

Тепидариум – Tepidarium 
Любимите бани на римлянина също били обширни, много обширни при това и също толкова разкошни. Баните са били няколко вида според топлината и влажността. Първо било топлото помещение tepidarium /тепидариум/. То се подгрявало през пода и стените и температурата в него била между 37 и 39°С. Това е помещението, където обслужван от роба си римлянинът изтривал потта и прахта от тялото си със специален метален завит инструмент strigil, носен от роба. Помещението е имало и топъл басейн, в който след тази процедура посетителят можело да се потопи. Близката до тази на човешкото тяло температура на помещението е позволявала на римлянина да се отпусне. Помещението е било декорирано с красиви рисунки  по стените и тавана.

Съвременна интерпретация на римския тепидариум е вид помещение за релакс. Важно е да се отбележи, че функцията на традиционния тепидариум разположен веднага след фитнеса за почистване на тялото и покой от спорта, не се прилага в чистия вид на римската баня.

Калдариум – Caldarium. 
Излизайки приятно затоплен от топлия тепидариум, римлянинът се запътвал към горещата баня – caldarium. Понякога помещенията били изграждани с една обща врата, така че излизайки от тепидариума веднага се стъпвало в калдариума. Калдариумът е било помещение подобно на парната баня – топло с много влажност, често било конструирано от три отделни помещения. Всяко от тези три помещения имало собствено подгряване и това позволявало да се достига различна температура в отделните секции на калдариума. Първата стая обикновенно имала малък басейн с много гореща вода, и напомня на парните бани от света на изтока. Следвало помещение с висок фонтан labrum с бликаща студена вода, с която къпещия обливал лицето и тялото си. Когато помещението не било разделено на три, басейнът и лабрумът са били разполагани заедно. Условно е да се каже че калдариумът е едно помещение. То е било толкова голямо, с колони от пода, чупки, ниши, пейки за сядане и за лягане, че разграничението в повече от едно подпомещения идва от самосебе си.

Съвременната интерпретация на римския калдариум е парната баня.

Лакониум – Laconicum
Топлото сухо помещение било наречено laconicum – лакониум. Самостоятелно подгрявано, температурата в него стигала до 60°С. Римлянинът разпускал тук и се отдавал на спокойни мисли. Не навсякъде лакониумът е присъствал в римската баня.

Съвременният лакониум е арома банята или арома сауната.

Фригидариум – Frigidarium
В повече вили на римляните, лакониумът е бил пропускан като помещение, излизайки от него, респ. от калдаруима – когато лакониумът не е бил обособен, римлянинът задължително минавал през охлаждащата процедура на frigidarium-а. Фриджидариума също е бил обширен, и в него е разположен басейн със студена вода, наричан piscina. Кратко потапяне и охлаждане и денят е можело да продължи с вълшебни нотки и обновена психика и тяло.

Съвременният фригидариум са всички помощения и видове душове и басейни с охлаждащи процедури.

Масаж
Следвали помещенията за масажи с ароматни и благовонни масла. Те са били неизменна част от римската баня, както и днес са част от съвременния спа център.

Релакс
В повечето случаи към баните имало изградени библиотеки и градини, разполагали са в близост места за хранене и леки закуски.

Виж още